Un separator de grasimi este folosit pentru separarea si retinerea grasimilor din apele menajere. Ca si gama de utilizare pentru separatoare de grasimi, vorbim de o varietate de ramuri ale industriei carnii si a laptelui, dar si in restaurante si fast food – uri.
- Grasimile sunt substante de origine vegetala sau animala cu masa volumetrica mai mica decat 0.95 grame / cmc , care sunt partial sau total insolubile in apa si sunt saponificabile.
- Din punct de vedere al legislatiei in vigoare, orice restaurant , bar, fast-food,etc trebuie sa deverseze apele uzate, incarcate cu grasimi si uleiuri vedetale, in separatoare de grasimi si dupa separare, intr-o retea de canalizare sau sistem de epurare.
- Un separator de grasimi prezinta in interior 3 zone distincte cu roluri diferite: – trapa de namol ; – camera de depozitare a grasimilor – cu rol functional distinct ; – camera de limpezire;
- Fiecare compartiment este predimensionat in functie de debitul de intrare, pentru a conferi timpul necesar sedimentarii partii grosiere, separarii grasimilor si uleiurilor si depozitarii lor si mai apoi limpezirii apei pentru a putea fi deversata in reteaua centralizata de canalizare sau intr-un sistem de epurare alternativ(fosa septica ecologica sau statie de epurare).