Sobolanul cenusiu

Sobolanul cenusiu este mai mare decit sobolanul de apa, spre deosebire de acesta, nu are coada mai lunga decit corpul. Astfel lungimea corpului este de 27 cm, iar a cozii de 18-20 cm. Greutatea atinge 500 g. Pe spate blana are o culoare cenusie, iar pe abdomen alburie. Urechile sint scurte, lipsite de par pe fata interna si au virful rotund. Ochii sint mari si vibrizele lungi.

Caracteristici sobolanul cenusiu:

  • Un animal foarte social, adaptabil si intelligent;
  • Activ în principal la lasatul serii si noaptea, uneori si pe timpul zilei;
  • Sobolanul cenusiu traieste în grupuri de 50 -250 de indivizi;
  • Familia este formata dintr-un mascul si mai multe femele, animale tinere si pui;
  • Cei ce apartin unui anumit grup se recunosc dupa un miros specific grupului respective;
  • Femelele pot fata pe an chiar si 1000 de pui;
  • La cresterea puilor iau parte deseori mai multe femele’
  • Puii sunt alaptati aproximativ trei saptamâni;
  • La vârsta de 6 -7 saptamâni ei sunt deja independent;
  • LA 3 luni ajung la maturitatea sexual;
  • Sobolanii cenusii sunt omnivore;
  • Spectrul alimentelor consumate cuprinde seminte, muguri, fructe, oua de pasari, carne. stricata si stârvuri de animale, mamifere mici etc.;
  • Evita alimentele necunoscute, comportament ce este cunoscut ca “misoneism”;
  • Speranta de viata a sobolanului cenusiu este de maxim 4 ani, vârsta la care rareori ajung, daca traiesc în natura;
  • Sobolanul cenusiu este incadrat ca daunator de provizii, materiale si pentru igiena;
  • Sobolanii consuma alimente de toate tipurile, pe care le contamineaza cu excremente, urina si secretii;
  • Sobolanii rod mobila, cabluri electrice, scânduri, rafturi, grinzi, usi, plastic etc, fiind astfel încadrate si la categoria daunatorilor de material;
  • Sobolanii cenusii actioneaza ca purtatori a numeroase boli infectioase, ce pot fi transmise la om si la alte animale.

De ce trebuie sa facem deratizare?

In afara pagubelor economice, rozatoarele pot fi considerate ca purtatori de germeni si vectori principali, in transmiterea a numeroase boli infecto-contagioase deosebit de grave, dintre care unele transmisibile la oameni, cum sunt: tularemia, trichineloza, leptospiroza, bruceloza, icterul infectios, antraxul, rujetul, ricketsiozele, toxinfectiile alimentare, pseudopesta aviara, pesta porcina, turbarea, teniazele etc.

Prin particularitatile, mobilitatea si frecventa lor excesiva, rozatoarele reprezinta vectori permanenti si contribuie in mare masura la diseminarea pe scara larga a infectiilor, la transportul si la largirea focarelor naturale de boala.

Servicii de deratizare

Combaterea rozatoarelor trebuie efectuata pe tot parcursul anului si cu o intensitate mai mare primavara si toamna, cand resursele de hrana din zona culturilor agricole se imputineaza si temperaturile exterioare devin tot mai coborate. Majoritatea rozatoarelor au regim variat de hrana, chiar omnivor, insusire care le permite sa se adapteze usor la cele mai diferite surse de hrana.
In mediul urban, acolo unde rozatoarele se adapteaza cu mare usurinta se impune efectuarea permanenta de deratizari, mai ales in spatiile ce le ofera conditii prielnice de dezvoltare, cum ar fi: subsolurile tehnice ale cladirilor, retelele de canalizare, depozitele alimentare, unitatile de productie alimentara sau farmaceutica, zonele de depozitare a deseurilor s.a.

Lasă un răspuns

dezinsectie bucuresti

deratizare bucuresti

dezinfectie bucuresti

dezinsectie

dezinfectie

deratizare

servicii dezinsectie

servicii dezinfectie

servicii deratizare

servicii de dezinsectie

servicii de deratizare

servicii de dezinfectie

dezinsectie pret

deratizare pret

dezinfectie pret

plosnite

plosnita

firme ddd

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul.
De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru.
Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.