Virusul gripal continuă să afecteze populația țării noastre. Iarna debutul acestui virus poate fi unul devastator, spun specialiștii.
Ministerul Sănătății îi sfătuiește pe cetățeni să ia în calcul toate măsurile prezentate de specialiști pentru a evita o eventuală îmbolnăvire. Cea mai eficientă metodă este vaccinarea, igienizarea si dezinfectia. Astfel, obligatia fiecaruia dintre noi este sa ne asiguram că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare .
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.
DEZINFECTIE virusul gripal
- Servicii de dezinfectie – metoda de decontaminare prin care se urmareste distrugerea in mediul fizic inconjurator a formelor vegetale ale microorganismelor in scopul prevenirii si combaterii infectiilor si in particular a bolilor transmisibile
Clasificare virusi – Semnificaţia si traducerea literelor şi cifrelor din componenţa numelui său.
Există patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C si D
- Virusurile gripale A şi B sunt vinovate de epidemii,
- în timp ce virusul C dă doar forma uşoară de boală.
- D-ul nu afectează omul.
Literele H şi N
Specialiştii Centrului de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC) au explicat faptul că virusurile gripale A sunt de mai multe feluri şi sunt împărţite în subtipuri pe baza a două proteine aflate pe suprafaţa lor: - hemaglutinina (H);
- neuraminidaza (N).
Cifrele
Exista 18 subtipuri diferite de hemaglutinina (de la H1 la H18) şi 11 subtipuri diferite de neuraminidază (de la N1 la N11).
De aici, combinaţiile: - subtipurile actuale sunt virusurile gripale A H1N1 şi A H3N2. De exemplu, noul virus gripal AH1N1 care a apărut în primăvara anului 2009 a fost foarte diferit de tot ceea ce circulase până atunci. El a provocat prima pandemie de gripă din ultimii 47 de ani, cunoscută şi sub denumirea de “gripa porcina”. Acelaşi virus circulă şi acum.
Virusurile gripale B - Acestea nu sunt împărţite în subtipuri, dar se pot divide în linii şi tulpini gripale.
Componenţa vaccinului gripal
Virusurile gripale A (H1N1), A (H3N2) şi unul sau două virusuri gripale B sunt incluse în componenţa vaccinului antigripal în fiecare an\
Recomandări
• continuarea vaccinării antigripale
• purtarea echipamentului de protecție necesar de către vizitatori și personalul medical în spitale ( mănuli, halate, măști)
• igiena adecvată a mâinilor
• respectarea etichetei tusei și strănutului
• izolarea la domiciliu a persoanelor ce prezintă simptome asemănătoare gripei
• consultarea medicului de familie pentru simptome asemănătoare gripei
• dezinfectie completa virusul gripal
